Villányi programok nyáron

A nyári hónapok tele vannak pezsgéssel, hiszen senki sem szereti a hétvégéket otthon tölteni a négy fal között. A Villányi borvidék ebben a három hónapban is számtalan programmal készül azok számára, akik a magyar mediterráneum felé veszik az irányt egy-egy hosszabb vagy rövidebb itt tartózkodásra. Érdemes felkeresni minket és a borok mellett koncertekkel, túrákkal, színházi előadásokkal, biciklizéssel, fesztiválokkal kikapcsolódni.

Gördülő Dűlők – Június 22.

Kerékpáros és gyalogos élménytúrák, kirándulások a Villányi borvidéken három különböző útvonalon is. A Tenkes 20 és 40 teljesítménytúra 805 méteres szintemelkedéssel a Villányi-hegység gerincén, igazi kihívás azoknak, akik otthon érzik magukat a bicikli nyergében. A Tenkes Piknik 10 km-es gyalogtúráján megismerhetik Tenkes-hegyi pincéket, megkóstolhatják a borokat, ebédelhetnek és akár strandolhatnak is az idelátogatók. A  Villány-Siklós élménybringatúrán pedig Villányból a Siklósi várba lehet tekerni 15 vagy 25 km-en, miközben a frissítőpontokon a helyi gasztronómia más-más finomságát kínálják: borokat, házi szörpöket, kézműves fagylaltot, sajttálat, stifoldert.

Villányi RozéMaraton – Július 12-13.

Villány idén is megrendezi az egyik legsikeresebb rendezvényét, a Rozé Fesztivált, megünnepli a nyár kedvenc italát, és vár mindenkit borokkal, gasztro finomságokkal, koncertekkel és az elmaradhatatlan Rozé Maratonnal.

Ilyenkor rózsaszínbe borul a város, mindenki jégbe hűtött rozét és fröccsöt iszik, ráadásul a futók színes és vidám jelmezeket öltenek magukra, hiszen a szombati versenyen nemcsak a gyorsaságot, hanem a kreativitást is díjazzák. A táv nem hosszú, a hangsúly pedig a jó hangulaton és a nyári élményszerzésen van, a frissítőpontokon is rozéfröccs és málnaszörp várja a sportolókat.

Várudvari Esték – Július 9-12.

Idén is kiváló művészeti előadásokkal, színdarabokkal, koncertekkel várnak mindenkit a Siklósi Vár udvarán. Láthatják az Oscar című vígjátékot, a Miniszter félrelép-ben Gesztesi Károly mellett többek között Száraz Dénes, Gregor Bernadett és Beleznay Endre is fellép, a Dumaszínház igazán vidám perceket ígér, a Csárdáskirálynő pedig mindig mindenki kedvence.

XXVI. Harkányi Fürdőfesztivál – Július 19-21.

Júliusban rendezik meg a Harkányi Fürdőfesztivált, a fürdőváros egyik legnépszerűbb eseményét, ahol számos szórakoztató programmal, koncertekkel, gyermekműsorokkal, táncbemutatókkal, családi és sportprogramokkal várják a vendégeket. A népszerű hazai zenei együttesek mellett a környező településeken és a Harkányon működő hagyományőrző néptáncegyüttesek fellépése is gazdagítja a programsorozat kínálatát. A három napig tartó programsorozatban mindenki megtalálja a számára érdekes programot fiatalok, idősek, családok egyaránt.

12. Ördögkatlan Fesztivál – Július 30. – augusztus 3. 

Összművészeti fesztivál, amelyre a műfaji sokszínűség jellemző. Céljuk a térség kulturális értékeinek, és minél több művészeti ágnak a bemutatása. Olyan programok között válogathatnak a fesztiválozók, mint a színházi és táncelőadások, koncertek, családi és irodalmi programok, filmvetítések, esélyegyenlőségi programok bemutatása. Emellett pedig kiállításokra és kézműves vásárokra is várják az érdeklődőket.

”Ha péntek, akkor Villány”- Augusztus 2. 

Izgalmas, ingyenes programokkal, a legszebb villányi borokkal és a borvidék egyedülálló, pezsgő hangulatával várja a Villányi Rendezvénytér a kultúra és a borok kedvelőit. Augusztus 2-án az osztálytársakból alakult szentgotthárdi együttes, a Zaporozsec lép fel, utánuk a Royal zenél.

Siklósi Várfesztivál – Augusztus 8-11.

A Siklósi Várfesztivál a Siklósi vár legkiemelkedőbb rendezvénye. Ilyenkor a vár falai között életre kel a középkor, lovagi tornák, látványos felvonulás, párviadalok, trubadúrok és csatajelenetek szórakoztatják a vendégeket. Mindemellett természetesen a vásári forgatag és a folyamatos produkciók a színpadon is hozzájárulnak ahhoz, hogy egy felejthetetlen élményben legyen részünk.

Napközben a hagyományőrzésé lesz a főszerep, a várkertben egy középkori faluba csöppennek majd a látogatók, a várudvarban pedig a csapatok átadják tudásukat és megmutatják erejüket is a nagyközönségnek. Mint minden évben idén sem maradhat el az udvari mágus, a gólyalábasok, és persze a nagyszabású csatajelenet sem. A felvonulás augusztus 10-én, szombaton 10 órakor veszi kezdetét. Este pedig koncertek szórakoztatják a közönséget.

”Ha péntek, akkor Villány” – Augusztus 16. 

Villányi borok, könnyűzenei koncertek, utcabál. Hét órakor a Csak Apa Kedvéért kezdi a koncertek sorát, utána a Blue Cold Jalapeños lép a színpadra. A Kőbányai Zenei Stúdió tanulóit a Red Hot Chili Peppers iránti szeretet és tisztelet hozta őket össze, így a kihagyhatatlan slágereken túl, a zenekar főbb korszakaiból elengedhetetlen dalok is megszólalnak a koncerten. Utánuk a Sextett zenekar zárja az estét.

Palkonya Hangja – Augusztus 16-19. 

Az Irie Maffia és a Zing Burger közös, zenés borfesztiválja három napon át, öt helyszínen, Palkonyán. A fesztivál ideje alatt számos pince nyitja ki a kapuit, a termelői piacon pedig helyi gasztronómiai különlegességeket szerezhettek be. Ez egy kifejezetten gyerekbarát fesztivál: mesekirándulás, Bóbita Bábszínház, gyerekkoncertek, kézműves szakkör és még sok más program várja a mulatni vágyó szülők mulatni vágyó gyermekeit.

Jótékonysági Gálavacsora – augusztus 24. 

25 éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület, ebből az alkalomból rendeznek a tagok egy jótékonysággal összekötött vacsorát, ahol természetesen remek borok is előkerülnek.

Harkányi Szüreti Fesztivál – Augusztus 30 – szeptember 1. 

A szüreti program minden korosztály számára szórakozási lehetőséget kínál. Szüreti kavalkád, koncertek, táncfellépések és bál. Vasárnap délután a néptánc gálaműsor után látványos menettánc indul a régió több nemzetiségű néptánccsoportjai részvételével. Emellett a helyi borászok kínálják boraikat.