Villányi programok nyáron

A nyári hónapok tele vannak pezsgéssel, hiszen senki sem szereti a hétvégéket otthon tölteni a négy fal között. A Villányi borvidék ebben a három hónapban is számtalan programmal készül azok számára, akik a magyar mediterráneum felé veszik az irányt egy-egy hosszabb vagy rövidebb itt tartózkodásra. Érdemes felkeresni minket és a borok mellett koncertekkel, túrákkal, színházi előadásokkal, biciklizéssel, fesztiválokkal kikapcsolódni.

Gördülő Dűlők – Június 22.

Kerékpáros és gyalogos élménytúrák, kirándulások a Villányi borvidéken három különböző útvonalon is. A Tenkes 20 és 40 teljesítménytúra 805 méteres szintemelkedéssel a Villányi-hegység gerincén, igazi kihívás azoknak, akik otthon érzik magukat a bicikli nyergében. A Tenkes Piknik 10 km-es gyalogtúráján megismerhetik Tenkes-hegyi pincéket, megkóstolhatják a borokat, ebédelhetnek és akár strandolhatnak is az idelátogatók. A  Villány-Siklós élménybringatúrán pedig Villányból a Siklósi várba lehet tekerni 15 vagy 25 km-en, miközben a frissítőpontokon a helyi gasztronómia más-más finomságát kínálják: borokat, házi szörpöket, kézműves fagylaltot, sajttálat, stifoldert.

Villányi RozéMaraton – Július 12-13.

Villány idén is megrendezi az egyik legsikeresebb rendezvényét, a Rozé Fesztivált, megünnepli a nyár kedvenc italát, és vár mindenkit borokkal, gasztro finomságokkal, koncertekkel és az elmaradhatatlan Rozé Maratonnal.

Ilyenkor rózsaszínbe borul a város, mindenki jégbe hűtött rozét és fröccsöt iszik, ráadásul a futók színes és vidám jelmezeket öltenek magukra, hiszen a szombati versenyen nemcsak a gyorsaságot, hanem a kreativitást is díjazzák. A táv nem hosszú, a hangsúly pedig a jó hangulaton és a nyári élményszerzésen van, a frissítőpontokon is rozéfröccs és málnaszörp várja a sportolókat.

Várudvari Esték – Július 9-12.

Idén is kiváló művészeti előadásokkal, színdarabokkal, koncertekkel várnak mindenkit a Siklósi Vár udvarán. Láthatják az Oscar című vígjátékot, a Miniszter félrelép-ben Gesztesi Károly mellett többek között Száraz Dénes, Gregor Bernadett és Beleznay Endre is fellép, a Dumaszínház igazán vidám perceket ígér, a Csárdáskirálynő pedig mindig mindenki kedvence.

XXVI. Harkányi Fürdőfesztivál – Július 19-21.

Júliusban rendezik meg a Harkányi Fürdőfesztivált, a fürdőváros egyik legnépszerűbb eseményét, ahol számos szórakoztató programmal, koncertekkel, gyermekműsorokkal, táncbemutatókkal, családi és sportprogramokkal várják a vendégeket. A népszerű hazai zenei együttesek mellett a környező településeken és a Harkányon működő hagyományőrző néptáncegyüttesek fellépése is gazdagítja a programsorozat kínálatát. A három napig tartó programsorozatban mindenki megtalálja a számára érdekes programot fiatalok, idősek, családok egyaránt.

12. Ördögkatlan Fesztivál – Július 30. – augusztus 3. 

Összművészeti fesztivál, amelyre a műfaji sokszínűség jellemző. Céljuk a térség kulturális értékeinek, és minél több művészeti ágnak a bemutatása. Olyan programok között válogathatnak a fesztiválozók, mint a színházi és táncelőadások, koncertek, családi és irodalmi programok, filmvetítések, esélyegyenlőségi programok bemutatása. Emellett pedig kiállításokra és kézműves vásárokra is várják az érdeklődőket.

”Ha péntek, akkor Villány”- Augusztus 2. 

Izgalmas, ingyenes programokkal, a legszebb villányi borokkal és a borvidék egyedülálló, pezsgő hangulatával várja a Villányi Rendezvénytér a kultúra és a borok kedvelőit. Augusztus 2-án az osztálytársakból alakult szentgotthárdi együttes, a Zaporozsec lép fel, utánuk a Royal zenél.

Siklósi Várfesztivál – Augusztus 8-11.

A Siklósi Várfesztivál a Siklósi vár legkiemelkedőbb rendezvénye. Ilyenkor a vár falai között életre kel a középkor, lovagi tornák, látványos felvonulás, párviadalok, trubadúrok és csatajelenetek szórakoztatják a vendégeket. Mindemellett természetesen a vásári forgatag és a folyamatos produkciók a színpadon is hozzájárulnak ahhoz, hogy egy felejthetetlen élményben legyen részünk.

Napközben a hagyományőrzésé lesz a főszerep, a várkertben egy középkori faluba csöppennek majd a látogatók, a várudvarban pedig a csapatok átadják tudásukat és megmutatják erejüket is a nagyközönségnek. Mint minden évben idén sem maradhat el az udvari mágus, a gólyalábasok, és persze a nagyszabású csatajelenet sem. A felvonulás augusztus 10-én, szombaton 10 órakor veszi kezdetét. Este pedig koncertek szórakoztatják a közönséget.

”Ha péntek, akkor Villány” – Augusztus 16. 

Villányi borok, könnyűzenei koncertek, utcabál. Hét órakor a Csak Apa Kedvéért kezdi a koncertek sorát, utána a Blue Cold Jalapeños lép a színpadra. A Kőbányai Zenei Stúdió tanulóit a Red Hot Chili Peppers iránti szeretet és tisztelet hozta őket össze, így a kihagyhatatlan slágereken túl, a zenekar főbb korszakaiból elengedhetetlen dalok is megszólalnak a koncerten. Utánuk a Sextett zenekar zárja az estét.

Palkonya Hangja – Augusztus 16-19. 

Az Irie Maffia és a Zing Burger közös, zenés borfesztiválja három napon át, öt helyszínen, Palkonyán. A fesztivál ideje alatt számos pince nyitja ki a kapuit, a termelői piacon pedig helyi gasztronómiai különlegességeket szerezhettek be. Ez egy kifejezetten gyerekbarát fesztivál: mesekirándulás, Bóbita Bábszínház, gyerekkoncertek, kézműves szakkör és még sok más program várja a mulatni vágyó szülők mulatni vágyó gyermekeit.

Jótékonysági Gálavacsora – augusztus 24. 

25 éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület, ebből az alkalomból rendeznek a tagok egy jótékonysággal összekötött vacsorát, ahol természetesen remek borok is előkerülnek.

Harkányi Szüreti Fesztivál – Augusztus 30 – szeptember 1. 

A szüreti program minden korosztály számára szórakozási lehetőséget kínál. Szüreti kavalkád, koncertek, táncfellépések és bál. Vasárnap délután a néptánc gálaműsor után látványos menettánc indul a régió több nemzetiségű néptánccsoportjai részvételével. Emellett a helyi borászok kínálják boraikat.

Summer months are full with buzzing since nobody like to spend the weekends among the four walls. Villányi wine region prepares several programs in these months for those who aimed the Hungarian Mediterraneaum for a longer or shorter stay. It is worth to visit us and relax with concerts, hiking, plays, biking, festivals – beside the wines.  

Rolling vineyards – 22nd June. 

Tours on foot and by bike and hiking in the wine region of Villány on three different routes! The Tenkes 20 and 40 power walk with 805 elevation on the ridge of Villány-mountains is a real challenge for those who get comfy themselves in the seat of the bike.
During the 10 km walk of Tenkes Picnic the visitors can get acquainted with the cellars of Tenkes hill, taste the wines, have lunch and even have a swimming. On Villány-Siklós joyride you can bike 15 or 25 km from Villány to Siklós Castle. Meanwhile on the refreshing spots you can taste the several delicacies of the local gastronomy: wines, home made soft drinks, home made ice creams, cheese and stifolder.

RoséMarathon of Villány – 12-13th July

In this year Villány organizes again one of its most successful event – Rosé Festival which celebrates the most popular drink of the summer. It awaits everybody with wines, gastro delicacies, concerts and the unmissable Rosé Marathon.

This time the town turns into pink, everybody drinks ice cold rosé and spritzers. The runners wear colourful and funny costumes since on the Saturday race not only the speed but also creativity is awarded. The distance is not long and the emphasis is on the atmosphere and summer experience. At the refreshing points rosé spritzer and raspberry drink awaits the runners.

Castle Garden Nights – 9-12th July 

In the garden of Siklós Castle excellent art performances, plays, concerts await everybody. We can see Oscar comedy, Károly Gesztesi, Dénes Száraz, Bernadett Gregor and Endre Beleznay perform in Minister makes a slip, Dumaszínház ensures really happy minutes, and Csárdás Queen an all time favourite.

XXVI. Bath Festival in Harkány – 19-21st July 

It is one of the most popular events of the bath town. Several programs, concerts, children shows, dance performances, family and sport events await the guests. Beside of the popular Hungarian bands the performance of the folk bands from the neighbouring villages and Harkány also enrich the event. During the 3 days long event everybody can find the interesting programs – the young ones, the old ones and families too.

12th Ördögkatlan Festival – 30th July – 3rd August

An all-in art festival which is characterized by multiple genres. Their aim to introduce the cultural values of the area and to show as many genres as possible. The visitors of the festival can choose among theatre plays and dance performances, concerts, family and literature programs, films, and equal opportunity programs. Beside of these exhibitions and craftsman markets are also await the guests.

”If Friday, then Villány”- 2nd August 

The Event Square of Villány awaits the lovers of culture and wines with amazing, free programs and with the nicest wines of Villány. On 2nd August Zaporozsec – the band from Szentgotthárd – will be on the stage. After them Royal plays.

Castle Festival of Siklós – 8-11th August 

The Castle Festival of Siklós is one of the advantaged events of Siklós Castle. This time medieval ages are evoked among the walls of the castle: knight tournaments, spectacular marches, duels, troubadours and battles amuse the guests. Beside of these naturally the market crowd and the continuous events on the stage all ensure to have an unforgettable experience.

During daytime traditionalism will have the main role: the guests can visit a medieval village in the castle garden and in the castle backyard the teams will teach their lore and show their skills to the audience. As in each year the magician, the stilt walkers and the great battle scene will all appear. The march will start on 10th August az 10 AM. In the evenings concerts will amuse the audience.

”If Friday, then Villány” – 16th August 

Villány wines, concerts, street bowl. Az 7 the band – Csak Apa Kedvéért – will start the row of concerts, then Blue Cold Jalapeños performs. The pupils of the Musical Studio of Kőbánya are all committed to the love and respect of Red Hot Chili Peppers so beside of the unmissable singles they will also perform songs from the main periods of the band. Then Sextett band closes the evening.

Sound of Palkonya  – 16-19th August

The mutual, musical wine festival of Irie Maffia and Zing Burger for 3 days, on 5 venues in Palkonya. During the fest several cellars will open its gates and on the farmers’ market the local gastronomic specialties can be purchased. This is an especially children friendly festival: tale tour, Bóbita puppet theatre, children concerts, craftsman workshops and many other programs await the children looking for amusement.

Charity Dinner – 24th August 

The Villány-Siklós Wine Route Organization is 25 years old, and for this occasion the members organize a charity dinner where naturally the excellent wines will also appear.

Harvest Festival of Harkány – 30th August – 1st September

The harvest program ensure amusement for each ages. Harvest cavalcade, concerts, dance performances, and bowl. On Sunday afternoon – after the folk dance gala show – spectacular march dance starts with the participation of many folk dance teams of the region. Beside of these the local wine makers offer their wines.