Öt tudnivaló a Márton-napról

Nemrég fejeztük be a szüretet, a borok a pincében erjednek és érlelődnek, és máris itt a következő izgalmas időszak, a Márton-nap. A libaételek és újborok ünnepe nálunk egész novemberben tart, így érdemes eljönni hozzánk Villányba, és kikapcsolódni ezen a csodás borvidéken.

A Márton-nap eredete 

A Pannónia provinciában született Szent Márton püspökhöz kötődik a november 11-i ünnep, amely egyben az év végének közeledtéhez és a mezőgazdasági munkák befejeztéhez is kapcsolódik. A legenda szerint éppen a püspökké választása elől próbált meg Szent Márton egy libaólban elbújni, azonban azok elárulták a gágogásukkal. Innen a hagyomány és az olyan népszokások mint, hogy a liba mellcsontjából a téli időjárást jósolták meg.

Újborok 

A szeptember, októberi szüret után Márton-napra már egyes borok elkészülnek, ezeket hívjuk újbornak. A könnyed, tartályos fehérek, gyümölcsös rozék, illetve egyes, hosszú érlelést nem igénylő vörösek is kikerülnek a polcokra. A borkedvelők ilyenkor már betekinthetnek egy kicsit abba, hogy milyen is lesz az új évjárat. A mi 2018-as rozé cuvée-nk a korai szüretnek köszönhetően készen van már, így azzal biztosan lehet koccintani az ünnepi asztalnál.

Borok

Liba – és kacsaételek 

Tradíció az is, hogy ilyenkor liba vagy kacsaételt eszünk, hiszen, „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” tartja a mondás. Változatos fogásokat készíthetünk, kerülhet az asztalra töpörtyű, máj, libaleves, ludaskása, különböző sült szárnyasok, burgonyával és párolt káposztával, vagy más őszi-téli zöldségekkel, szőlővel. A Mandula Étteremben egész novemberben Márton-napra hangolt degusztációs menüvel várunk mindenkit, akik kicsit elmerülne az újragondolt gasztronómiai hagyományokban.

Kikapcsolódás

A Villányi borvidék számos programlehetőséget kínál egész évben az idelátogatóknak. Novemberben több Márton-napi borkóstoló és vacsora, hagyományos újborköszöntés és – kóstolás is lesz Villányban, amelyen érdemes részt venni. November 10-én Márton-napi pincejárás lesz Palkonyán, természetesen újborokkal, és az öt szintes műemléki pincesor végigjárásával, valamint novemberben tartja a borvidék a Franc & Franc Mesterkurzust és közönség napot, ahol idén a borvidéki Villányi Franc-ok mellett újvilágiakat lehet kóstolni.

Villányi programok

Crocus Hotel

A november is szóljon az aktív kikapcsolódásról és a gasztronómiáról. Két szállás ajánlattal is várunk mindenkit a Crocusban: a Márton napi hétköznapok ajánlat november 11. és 30. közötti hétköznapokon, míg a Márton napi hétvégék november 9. és 30. közötti hétvégeken érvényesek. A libavacsora és az újborok mellett vinoterápiás kezeléseinkből, wellness és spa szolgáltatásainkból is lehet válogatni, emellett vendégeink biciklire pattanhatnak, sétálhatnak a dűlők között, és pincelátogatáson is részt vehetnek, kirándulhatnak a környéken.

Márton-napi hétköznapok

Márton-napi hétvégék