Organikus szőlő és helyi alapanyagok

Számunkra legfontosabb az egészséges szőlő, emellett azonban a környezetünk védelmére is kiemelten figyelünk. Nem mindegy, hogy milyen bor kerül a vásárlóink poharába, és a szőlőből készített egyéb termékeink is kiváló minőségűek kell hogy legyenek, ahogyan a Mandula étterem konyháján készülő, lehetőleg helyi alapanyagokat felhasználó ételek is.

Organikus szőlőművelés

A Gere Attila Pincészet a legmodernebb technológiát ötvözi a villányi borkészítési hagyományokkal. Az általunk művelt 72 hektárnyi szőlőben organikusan dolgozunk, hiszen amellett, hogy a legfontosabb számunkra, hogy egészséges legyen a szőlő, a környezetünk védelmére is kiemelten figyelünk.

Több év tapasztalata, hogy lehet a borvidéken úgy organikus művelést folytatni, hogy közben a tőkék és maga a gyümölcs is egészséges, és a bor is tiszta, tökéletes állapotban kerül a vásárlóink poharába. Mivel a szőlő minden részét felhasználjuk – a szállodában és az étteremben is – ezért fontos, hogy vegyszermentesen kezeljük a területeinket.

Boraink készítésekor törekszünk a villányi termőtájra jellemző illat- és ízjegyek kifejezésre juttatására. Ennek érdekében a feldolgozási technológia során a lehető legkíméletesebben járunk el. Célunk a természetes, egyedi, terroir birtok borok készítése.

Szőlőmagtermékek

A szőlőnek minden részét igyekszünk hasznosítani a zero waste filozófia mentén, hogy ezzel is kíméljük a környezetünket. Az összegyűjtött magból először kipréseljük az olajat, majd ezután megőröljük.

A szállodában a wellness kezelésekhez, a borfürdőhöz használunk bort, amelynek a bőrre jótékony hatását már régen kimutatták, valamint szőlőmagolajos masszázst is igénybe vehetnek vendégeink. Mindkét termék természetesen a sajátunk, így tudjuk ellenőrizni, hogy csak a legjobb alapanyagok jussanak el a vendégeinkhez.

A szőlőmagőrlemény – amelyet szintén mi állítunk elő a saját szőlőmagunkból – már a kezdetektől a mindennapjaink része, mi magunk is állandóan fogyasztjuk és igyekszünk megismertetni mindenkivel, hiszen szinte egy csodaszerről van szó. Mivel a szőlőmag egészben vagy csak szimplán szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért mindenképpen szükséges a porítása, hogy a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerüljenek. Az őrlemény por és kapszula formájában is elérhető, de természetesen a kedvenceink az ezzel készült csokoládék, olajos magvak és szárított gyümölcsök.

Helyi alapanyagok

A Mandula étterem filozófiája, hogy a borvidéken fellelhető kiváló magyar alapanyagokra épülő kreatív konyhát vigyen. Szeretnénk a villányi borvidékre jellemző autentikus sváb-, és magyar konyha hagyományaiból eredő, de a mai modern konyhai trendeknek is megfelelő sajátos, egyedi gasztronómiát nyújtani.

Ehhez felhasználjuk a pincészetnél készülő szőlőmagőrleményt, amit kenyérbe sütünk, a szőlőmagolajjal pedig salátákat ízesítünk és vendégváróként szolgáljuk fel. A zöldszüret alkalmával leszedett szőlőfürtökből verjus-t készítünk, amiből a legjobb a frissítő limonádé, vagy éppen dresszingekhez használjuk fel.

A saját termékeink mellett a legtöbb alapanyagot, amit csak tudunk, – gombát, sajtokat, savanyított zöldségeket, halakat – a környékről szerzünk be, így csökkentve az étterem ökológiai lábnyomát, de a zöldfűszerek is a szálloda kertjéből kerülnek ki.