Zöld szálloda – Energia

A szállodánk a Gere Attila Pincészettel és a Mandula Étteremmel együtt komplex egységet alkot. Ahogyan a szőlőterületeken is fontosnak tartjuk a környezet védelmét, és évek óta bio gazdálkodást folytatunk, úgy a többi egységben is törekszünk arra, hogy minél inkább kíméljük a környezetünket.

Egy borvidék részeként nem feledkezhetünk meg a körülöttünk élő és létező természetről, aminek köszönhetjük többek között a borainkat is, így nem kérdés számunkra, hogy óvnunk és védenünk kell.

Alternatív falfűtés – és hűtés

A világ egyre több szállodájában tapasztalhatjuk azt a trendet, hogy a szobákból kikerülnek a klímák, és a helyüket átveszi a falfűtés – és hűtés. Ez a környezetbarát technológia hatékony, ugyanakkor kevésbé drasztikus megoldást jelent. A szervezetet meg tudja viselni, ha nyáron nagy hőmérséklet különbségekhez kell alkalmazkodnia, így azonban a külső hőmérséklethez képest csak 8-10 fokkal lesz hidegebb a szobákban, ami kevésbé megterhelő számunkra. Most a szobák többségében ez a rendszer működik, de hosszútávú célunk a klímarendszer teljes kiváltása, hiszen ez a szemlélet áll a legközelebb a hotel filozófiájához.

Napkollektor

A napkollektorok a napenergia felhasználásával közvetlenül állítanak elő fűtésre és vízmelegítésre használható hőenergiát. A napenergia megújuló energiaforrásnak számít, ezért felhasználása sokkal kevésbé környezetszennyező. A szálloda tetején található napkollektorok segítségével nyerjük a melegvizet. Ez egy komplex rendszer része, amely a venyigekazánnal, a fúrt kúttal és az egyre kisebb mértékben alkalmazott gázkazánnal együtt stabilan biztosítja az energia felhasználást a hotelben. Négy gázkazánból már hármat le tudtunk szerelni, ami fontos lépés volt a szálloda életében.

Venyigefűtés

Bio borászatként alapvetés volt, hogy a szőlőnek a bogyókon kívül is a lehető legtöbb részét felhasználjuk. Így a bor mellett szőlőmagtermékeket készítünk (olajat, őrleményt), a zöldszüret alkalmával lemetszett fürtökből verjus-t, és a venyigét sem hagyjuk veszni, az erre a célra kialakított kazánba kerül. A felaprított vesszőket nem hulladékként kezeljük, hiszen ugyanúgy hőenergiát szolgáltatnak, mint bármilyen fatüzelésű kazán. Az így megtermelt hőt aztán a hotel fűtéséhez és a melegvízhez használjuk. A már eltüzelt venyige pedig nitrogén, kálium és foszfor tartalma miatt műtrágya helyett használható, így igazán megfelel a zero waste filozófiának.