Csokoládé és bor

Új izgalmas alapanyagok és ízek

 

Eddig is megtalálhatóak voltak nálunk a szőlőmag őrleménnyel készült csokoládék, amelyeket mind magukban, mind borral együtt fogyasztottunk. Idén új, izgalmas alapanyagokban és ízekben gondolkodtunk, és megalkottuk azt a három terméket, amely a pincészet borainak portfóliójához legjobban passzol. A kiválasztás folyamatában a család mellett head sommelier-nk, Fröhlich Tamás vett részt, így most őt kérdezzük a projektről.

 

Milyen ízesítésűek
az új csokoládék?

Három új termék készült. Egy fehércsokoládéba mártott liofilizált málna bazsalikommal, egy kétrétegű, ét- és málnacsokoládéval bevont szicíliai mandula timur borssal, szőlőmag őrleménybe forgatva, illetve egy pekándió Maldon sóval, madagaszkári vadborssal, Manjari étcsokoládéval drazsírozva, szőlőmagos kakaóporba forgatva.

 

Melyik csokoládéhoz
milyen borok tartoznak?

A három termék a portfólió három fontos szegmensét kívánja megjeleníteni. A málna kifejezetten a Rosé Frici-hez készült, de klasszikus rozéval is izgalmas párost alkotnak. A mandulát a másodtöltésű kishordós érlelésű borokhoz, tehát a Járdovány, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon Barrique, Syrah vonalhoz képzeltük el, hiszen ezek esetén is törekszünk gyümölcshangsúlyos borokat palackozni. A pekándiót kifejezetten a csúcsborok mellé álmodtuk meg, a Villányi Franc, Kopar, Solus, Attila vonalhoz, illetve az érettebb jegyekkel rendelkező tételekhez. Persze bátran lehet kísérletezni, hogy kinek melyik ízek passzolnak össze leginkább.

 

Mi a csoki-bor
kóstolás technikája?

Úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben van helye szubjektivításnak. A csokoládé és a bor egyszerre kóstolása egy célra vezető út lehet. Én viszont személy szerint először a bort kóstolom magában. Ez után a csokoládét, ha kell kétszer, és ha a jelen van ez utóbbi minden ízeleme, akkor kóstolom ismét a bort és várok, hogy mi történik a számban. Többet kapok-e, több lesz-e a bor, van-e plusz élményfaktor, vagy inkább elvesz, és kevésbé ízlik az újabb korty. Így megismertem minden ízhatást külön-külön és együtt is.

 

Hol lesz lehetőségük a
vendégeknek kóstolni, megvenni?

A csokoládék önálló termékek maradnak a kínálatunkban, viszont a korábbiakhoz képest sokkal közelebb állnak hozzánk, ezért a borkóstolókba integráltunk egy-egy ízelítőt. Az értékesítés elsősorban közvetlenül tőlünk, helyben és a webshopon történik majd, de a kékszőlőmag- és héj mikro őrleménnyel foglalkozó viszonteladók is érdeklődnek, így például a karácsonyi időszakban a DM polcain is megjelennek, és további terveink is vannak…

 

Nem titok, hogy most is
a chocoMe-vel dolgoztatok együtt.

A chocoMe elsődleges célja, hogy folyamatosan kiváló minőségű, a fogyasztói igényeknek minden tekintetben kiemelkedően megfelelő csokoládékat készítsenek. Ez páratlan minőségű alapanyagokat követel: ezért használja a chocoMe a francia Valrhona, Michel Cluizel, Cacao Barry csokoládégyártó vállalatok 100% kakaóvaj tartalmú, felsőkategóriás csokoládé alapanyagait, és ezért szerzi be a különböző feltéteket válogatott német, olasz és francia beszállítóktól.

Az alapanyagok megléte önmagában nem eredményezne tökéletes csokoládékat: ehhez szükséges a csokoládékészítőink elhivatottsága, szakértelme és szeretete, valamint az, hogy kivétel nélkül kézzel készüljenek, a nagyüzemi gyártási folyamatokat mellőzve.

 

Mi a te kedvenced, amit
szívesen ajánlanál bárkinek?

Összevetve az elmúlt hónapok folyamatát nagyon örülök, és nyugodtan mondhatom, hogy maradéktalanul elégedettek és büszkék vagyunk mindannyian az elkészült termékekre. Izgalmakkal teli kulináris kaland volt, mely alatt sokat tanulhattunk a minőségi csokoládék ismérveiről, és a készítés folyamatáról is.

A három közül a pekándió áll hozzám a legközelebb. Egyszerűnek tűnik, de nagyon izgalmas, határozott, kóstolva állandóan változik, és az ízlelés más és más szegletére hat. Koncentrált, de minden kóstolás után egy újabbat kíván az ember…csakúgy, mint a csúcsborainknál!

Nézzen körül a webshopban

A csodálatos szőlőmag