Villányi programok ősszel

Az őszi hónapok a szüretről szólnak egy borvidéken, de nem feledkezünk el a programokról sem, ahol mi is kikapcsolódhatunk kicsit. Zenei, kulturális és gasztronómiai események, borkóstolók, vidám fesztiválok, és komoly szakmai rendezvények színesítik ezt az őszt.

2019. augusztus 30 – szeptember 1. – Harkányi Szüreti Fesztivál
Immár 25-ik alkalommal kerül megrendezésre ez a fesztivál.  Szüreti kavalkád, koncertek, táncfellépések, bál, vasárnap délután látványos menettánc indul a régió több nemzetiségű néptánccsoportjai részvételével, valamint a régió borászai kínálják boraikat, az eseményt pedig tűzijáték zárja.

2019. szeptember 6-7 – Sváb Zenei Hétvége és Sörfesztivál
Ismét megrendezik a Sváb Zenei Hétvégét és Sörfesztivált Villányban. Tradicionális sváb ételek, italok és a sörök mellett természetesen villányi borászok is várják a mulatni vágyókat.

2019. szeptember 13-15. – Szüreti Nyitott Pincék Palkonyán
Borkóstolók a műemlék pincesoron, szüreti fesztivál, kulturális és zenei programok, traktoros felvonulás, és kiállítások. Nem érdemes kihagyni ezt az őszi programot!

2019. szeptember 27 -29. – XXIII. Európai Bordalfesztivál
A bordalfesztiválok eddigi történetéből is kiderült: páratlanul gazdag az a zenei kincs, amelyet a szőlő és a bor ihletett korokon, kultúrákon és földrészeken keresztül. A Bordalfesztivál 1993 óta többezer férfi énekest  kalauzolt el a bordalok és a kitűnő magyar borok világába, de a résztvevők mellett a lelkes közönség is évről évre hozzájárul a fesztivál feledhetetlen és egyedi hangulatához. Népek bordalai, pincekoncertek és Villányi PRÉMIUM Bormustra várja a látogatókat a Pécsi Kodály Központban.

2019. október 4 -6. – Villányi Vörösbor Fesztivál
A Villányi Vörösbor Fesztivál az ország egyik legismertebb szüreti fesztiválja, amely fennállása óta a bor- és gasztrokultúra, a hagyományőrzés, a sokszínű művészeti és kulturális programok legnagyobb hazai eseménye. A három napos rendezvény központi helyszíne a Villányi Rendezvénytér mellett a Diófás téren, a Teleki Szakképző Tanpincéjében, a Fő téren és a Pincesoron is zajlanak majd programok, a legkedveltebb könnyűzenei együttesek mellett a világ- és a népzene ismert képviselői, valamint a helyi és a környékbeli hagyományőrző csoportok, gyerekprogramok, utcaszínházak és a villányi borászok közreműködésével.

2019. október 11-13 – Palkonya Nyitva! ‘Erdő kincsei, szarvasgomba’
A Palkonya NYITVA! rendezvénysorozat célja, hogy a pincék egyénileg és közösségileg is bemutatkozzanak, minden hónapban valamiféle tematika – elsősorban gasztronómia- mentén. Ezen a hétvégén a fókuszban az őszi erdő (ehető) kincsei kerülnek, kiemelt figyelmet kap a szarvasgomba is. Lesz szarvasgomba kereső bemutató, szarvasgombás vacsora Érsek Gergely séf közreműködésével, sok finomság és számos más program.

2019. november 9 – Márton- napi lampionos felvonulás Villányban
Mindenkit szeretettel várnak Villányba, a hagyományos Márton- napi lampionos felvonulásra, majd ezt követően a Diófás térre, ahol libazsíros kenyeret, sült tököt ehetnek és forralt bort, puncsot vagy forró teát ihatnak az odalátogatók.

2019 novembere – Márton napi újborköszöntés
Hagyományos újborköszöntés és – kóstolás, valamint libator a Villányi borvidék számos pincészeténél egész hónapban.

2019. november 22– 23. – Franc & Franc – Terroir, Vineyards & Vintages Nemzetközi Fórum és Kóstolónap
A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első FRANC&FRANC nemzetközi konferencia és kóstolónap. Az utóbbi négy évben minden jelentősebb európai és újvilági franc termelő régió bemutatkozhatott a fajtára fókuszáló szakmai eseményen, olyanok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.  A Villányi borvidék legrangosabb szakmai,- és közönségrendezvénye az idei évben a sokszínű terroirral, a különböző évjáratok egyediségével és a dűlők egyedülálló adottságaival foglalkozik.