Viszlát 2013, üdv 2014!

A 2013-as esztendő, szubjektíven…

2013. december 29.   ¦   Pauli Zoltán

Pauli Zoltán, házigazda, CROCUS Hotel

Így év vége felé az ember kicsit számot vet, értékel, és új terveket szövöget.

Hát így végiggondolva elég mozgalmas esztendőnk volt idén.

Egyik legfontosabb mozzanat volt, hogy idén megkezdtük szállodánk új “RESORT” szárnyának építését.

Izgalmasan indult, hiszen az alap kiásásakor rögtön egy 30 méteres pincét találtunk, és emiatt jó egy hónapos csúszással tudtuk megkezdeni az építkezést. A pince megmaradt, új funkciót kapott, az épület meg új statikát. Aki borvidéken építkezik, annak persze számítania kell arra, hogy lépten-nyomon pincékre bukkan, így mi sem voltunk meglepve.

A ház immár tető alatt, reményeink szerint jövő októberben átadás.

A birtok életében egy igazi mérföldkőnek számít, hogy a három éves átállást követően az idei szürettől már valamennyi birtok borunk hivatalosan is BIO minősítést kap majd.

Sok türelemmel és kihívásokkal teli évek után immár negyedik esztendeje, hogy valamennyi GERE szőlőskertben – minősített és ellenőrzött keretek között – organikus (BIO) művelést alkalmazunk. Hisszük, hogy ez is hozzájárul a még természetesebb, egyedibb terroir borok megszületéséhez.

szőlő telepítés

Cabernet Franc telepítés a Kopár-dűlőn, 2013. április

A GERE birtok az idei esztendőben 5,5 hektár Cabernet Franc eltelepítésével elnyerte a megálmodott, és talán végleges, 72 hektáros méretét. Ezzel a Kopár-dűlőben elvégzett új telepítéssel is szeretnénk ültetvényeinkben Villány meghatározó fajtájának, a Cabernet Franc-nak főszerepet adni.

Kopár Cuvée 2009, jubileumi arany kiadás

Több jubileumot is ünnepeltünk idén. Pincénk zászlós bora, a Kopár idén ünnepelte 10. jubileumi évjáratát, melyről egy különleges, limitált szériás arany palack kiadásával emlékeztünk meg.

Franz Weninger és Gere Attila, több, mint 20-éves barátság

Idén ünnepeltük másik pincészetünk, az osztrák borász barátunkkal Franz Weningerrel közös, Weninger és Gere Pincészet fennállásának 20. évfordulóját is.

Jó érzés volt baráti társaságban együtt ünnepelni és felidézni az indulástól eltelt 20 kalandos esztendő történeteit. Részletes beszámoló erről a napról itt >>>

A könnyed, gyümölcsös, mégis telt ízű dél-baranyai fehérborok iránti elkötelezettségből, idén átvettük egy harmadik pincészet, a három éve Schubert Vilmos barátunkkal közösen alapított Csillagvölgy Pincészet szakmai irányítását. Új arculattal, határozott borászati filozófiával kezdtünk neki a munkának.

Csillagvölgy Pincészet, új portfólió

Szakmai okokból immár évek óta nem nevezzük be borainkat az un. “tömeg” borversenyekre, viszont idén is számos hazai és külföldi vakkóstolón bizonyították boraink mellérendeltségi viszonyukat a Világ legnagyobb presztízsű vörösboraival. (pl. Solus vs Petrus sokadszor vagy korábban a Masseto vertikális teszt, vagy Wine Spectator, és pl. a TASTED JOURNAL stb.)

Ez minden alkalommal megerősít bennünket hitünkben, hogy igazán különleges helyen élünk, ahol világklasszis vörösborok születhetnek. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy megértsük a villányi termőhely üzenetét, és a tapasztalataink tükrében évről-évre egyre csiszoltabb és elegánsabb borokat tegyünk le a borkedvelők asztalára.

Szőlőmagporászat

A nemrégiben átadott saját szabadalmú szőlőmag feldolgozó üzemünk idén szintén magasabb fordulatszámra kapcsolt. Örömmel számolunk be arról hogy viszonteladó partnereinken keresztül immár számos helyen beszerezhető ez az igazán különleges, a hasonló hazai termékek közül – köszönhetően a speciális feldolgozásnak, és az organikus szőlőskertekből származó tökéletes érettségű magoknak – kiemelkedő minőségű étrend kiegészítő. Szeretnénk a jövőben is minél több helyre eljuttatni, és a lakosság számára elérhetővé tenni ezt a csodát. Több hazai kutatóintézettel, orvos barátainkkal idén elindult, és eddig igen jó eredményeket mutató humán kísérleteinkről hamarosan részletesen beszámolunk.  A természet nagylelkű ajándéka.

szőlőmag por

Szőlőmag, a természet nagylelkű ajándéka

Gasztro…

A vendéglátás területén is sok öröm ért bennünket, hiszen több kiadvány, köztük a Mandulát.

Gere Andi és Pauli Zoli gasztro“show” műsora a Gourmet Fesztiválon

Nagy öröm volt, hogy az Ország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényén, a Gourmet Fesztiválon, a gasztro színpadon idén már erős vidéki jelenlét volt. Neves gasztro bloggerek társaságában a szőlőmag lisz, a Verjus, és a szőlőmag olaj izgalmas gasztronómiai felhasználásáról tartottunk vidám bemutatót Andival.

Szívügyünknek tekintjük a vidéki vendéglátást, és külön öröm számunkra, hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjaként idén Villányban rendezhettük meg a vidéki éttermek szövetségének szezonnyitó gasztronómiai rendezvényét.

Rövidfilm a stílusos vidéki éttermiségről

Stílusos Vidéki Éttermiség 3.0 from E-motion Pictures on Vimeo.

Megújuló szállodánkban és éttermünkben a jövőben is szeretnénk egy igényes, mégsem feszengős, inkább amolyan egyszerű, felszabadult, őszintén barátságos és kedves vidéki vendéglátást nyújtani a hozzánk látogató vendégeinknek.

Bor, Gasztronómia, Művészet…

A szentháromság, csupa nagybetűvel írva. E három dolog, ha szerencsésen egy időben, egy helyszínen találkozik egymással, fantasztikus új dimenziók nyílnak.

Idén immár hagyományos módon második alkalommal rendeztük meg a GERE Jazz Fesztivált.

II. Gere Jazz Festival 2013

GERE – II. Gere Jazz fesztivál from FiftyFoot on Vimeo.

Ezúton is köszönjük a részvételt művész barátainknak Falusi Mariann, Sárik Péter, Fábián Juli, Zoohacker, Szakcsi Lakatos Béla, Dresch Mihály, Budapest Bár, és még sokan mások.

Részletes, képes beszámoló itt >>>

Tim Ries a Mandulában

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy idén egy grammy díjas, amerikai világsztár, Tim Ries is koncertezett nálunk.

Már megálmodtam és hamarosan hírt adok a szívemhez oly közel álló III. GERE Jazz Fesztivál programjáról. Ígérem jó lesz! (a szerk.)

Borudvar újratöltve…

ÚJRA EGYÜTT! Vörösborfesztivál, borudvar reloaded…

Az idei vörösborfesztiválon újra együtt, a régi legendás helyszínen a GERE, BOCK, TIFFÁN, GERE TAMÁS, CSÁNYI PINCÉSZET, közös borudvarban ünnepeltük az új évjárat megszületését. Az általunk újraélasztett, legendás borudvar reményeink szerint hosszú évekig ismét a fesztivál különleges hangulatú helyszíne lesz. Különleges koncert élmények, bor és gasztronómia egy helyen a Borudvarban 2014-ben is.

Gábor Zoltán

 Bor és Irodalom…

Az őszi hónapokban egy régi álom, a “Bor és Irodalom a kandalló mellett” téma került terítékre. Ezúton köszönjük Szigethy Gábornak, Tolcsvay Bélának, Lovas Rozinak, Balikó Tamásnak és Trokán Péternek a részvételt, és a varázslatos hangulatot.

Gere Frici Budapesten

Decemberben vidám eseményekkel (FRICI PINK PARTY) ünnepeltük GERE Frici 2013-as évjáratának megszületését. Villánynak a húsos testes vörösborok mellett, a könnyed fehér és rozé, valamint habzó boroknak köszönhetően van egy igazán vidám arca is.

Tartalmas esztendő volt, kicsit el is fáradtunk. Jó volt ez a kis karácsonyi pihenő a szűk család társaságában.

A 2014-es esztendőt – főleg a szálloda beruházásunk miatt – kevésbé mozgalmasra tervezzük.

Szeretnénk még jobban elmélyülni a szakmai munkában, mind a szőlőskertekben, mind borászat-, és a vendéglátás területén.

Szeretnénk tovább építeni és szép lassan megvalósítani azt az elképzeléseink szerint működő, élhető méretű vidéki családi gazdaságot, amelyben munkatársainkkal, vendégeinkkel mi magunk is igazán jól érezzük magunkat.

Mindenkinek örömökben gazdag, boldog új esztendőt kívánok!

Pauli Zoltán

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Tetszik az oldal? Ossza meg mással is!