Beszámoló – II. GERE Jazz Fesztivál

ISMÉT VALAMI TÖRTÉNT… KÖSZÖNJÜK!

II. Gere Jazz Festival hangulatok

GERE – II. Gere Jazz fesztivál from FiftyFoot on Vimeo.

Az első igazán csodálatos nyári időben június 14-15-én sikeresen lezajlott a II. GERE Jazz Fesztivál Villányban. A szervezők szándékának megfelelően sikerült egy igazán exkluzív, “garden party” hangulatú eseményt létrehozni a szőlőskertek által körbeölelt pincészet varázslatos kertjében.

Férfi és nő borozgatnak, háttérben VillányA néhány évvel ezelőtt megálmodott, és mára már hagyományossá vált rendezvény küldetése, hogy összehozza a villányi borokra, az igényes jazz zenére, és a különleges gasztronómiára érzékeny közönséget egy kétnapos, teljesen egyedi hangulatú eseményre.

csortos szabolcs 3442 copyA szőlőskerti környezetben megszólaló jazz, és a GERE borok találkozása által teremtett hangulat mind a fellépő művészek, mind a közönség számára maradandó élményként szolgált.

Az első este Falusi Mariann és Sárik Péter koncertje nyitotta meg a fesztivált. A népszerű énekesnő és a sokoldalú jazz-zongorista több éve tartó együttműködése számtalan közös produkciót hozott már létre, amelyek anyagából csemegéztek a villányi eseményen. Közismert jazz-sztenderdek, Gerschwin-, Bernstein- és Cohen-dalok hangoztak el, de megszólaltak régi magyar slágerek izgalmas jazz-feldolgozásai is.

Falusi Mariann és Sárik Péter

Az este fő eseménye Fábián Juli és Zoohacker koncertje volt. Az elektroakusztikus formációt 2011-ben alapította a két különböző műfajból érkező, mégis közös hangot találó zenész: Fábián Juli és Palásti Kovács Zoltán alias Zoohacker. A két zenész világának összefonódása egy olyan hatékony szerzőpárost hívott életre, mely azonnal egyedi hangvételű saját szerzeményeket komponált. A számok különlegességét az adja, hogy egyrészt szinte az összes modern irányzat teret kap, másrészt a régebbi műfajok újraértelmeződnek a mai modern felfogás és az elektronikus hangszerelés által. Mindennek eredménye: igazi minőségi jazz-pop. A csapat a két vezéregyéniségen túl természetesen további kiváló zenészekkel egészült ki, és fergeteges koncert kerekedett péntek este.

Fábián Juli és ZoohackerSzombaton az előző évi fesztivál gyakorlatának megfelelően három zenekar váltotta egymást a színpadon. Az első előadást a méltán világhírű jazz-zongoristánk, Szakcsi Lakatos Béla nevével fémjelzett Szakcsi Quartet adta. A zenekar programja egyedülálló, sőt stílusteremtő, amelyről maga Szakcsi a következőképp nyilatkozott: „Számomra a világzene nem az, amikor egy kubai vagy cigány zenész a saját népe melódiáit játssza, hanem a különböző zenei kultúrák és stílusok eggyé olvadása. Nálam most a magyar és cigány elemeket a keleti zene szálai szövik át, de a blues felé is elkalandozom, miközben feltűnnek frázisok Bartók I. zongoraversenyéből és tagadhatatlan a kortárszene hatása. Ráadásul mindebből a dzsessz lüktetése is kihallatszik.” Különleges koncert élmény volt.

Dresch MihályNincs még egy alkotó, aki úgy ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniavilágát és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel és akinél e két eltérő világ ennyire míves és természetes egységet alkotna, mint Dresch Mihály. A fesztivál egyik legnagyobb főhajtása a magyar népzenei gyökerek előtt, az 1984-es alapítása óta ugyan többször átalakult, de azóta is töretlenül a maga egyéni, másokkal nehezen rokonítható útját járó Dresch Quartetet koncertje volt.

Dresch MihályA Sunny Dance Band és Wolf Kati nagy sikerű tavalyi fesztiválzáró koncertje után az idei évre szándékosan és tudatosan olyan zenekar kapta meg a záróakkord feladatát, amelynek előadása kétségkívül talpra állítja és megmozgatja a közönséget: ez a Budapest Bár! A magyar pop- és rockzene kultikus alakjait is magához gyűjtő csapat filmslágereket, kuplékat, táncdalokat és egyéb híres tételeket dolgoznak fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében, újrahangolva sokak által ismert dallamokat vagy akár rég elfeledett kincsekre bukkanva. A siker ezúttal sem maradt el.

Budapest BárA GERE Pincészet soron következő zenei eseménye a világhírű, grammy díjas jazz szaxofonos Tim Ries koncertje lesz augusztus 10-én.

2014. június 13-14-én a III. GERE Jazz Fesztiválon a szervező és házigazda Pauli Zoltán elmondása szerint a hazai fellépő művészek mellett már egy külföldi világsztár koncertjét is élvezheti majd a közönség. Hogy ki ő, az maradjon meglepetés. Hamarosan minden kiderül.

Ízlelni, érezni, megélni… A komplex GERE bor élmény…

… hangzik a már jól ismert szlogen. És valóban, a GERE borok által nyújtott élmény mára már jóval több, mint csupán a bor élvezete. Benne sűrűsödik a GERE család üzenete, ízlése, és elkötelezett szándéka egyfajta különleges élet MINŐSÉG közvetítésére az erre igényes közönség számára.

Képek a rendezvényről itt:

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Tetszik az oldal? Ossza meg mással is!